Huurwoningen

Veel gestelde vragen over het huren of verhuren van een huis

Algemeen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ad 1. hoe schrijf ik mij in?

Vul het formulier in op deze website. Dat geldt zowel voor de huurder als voor de verhuurder.

 

Ad 2. wordt er gewerkt op basis van no cure no pay?

Wij werken op basis van no cure no pay. Alleen kosten bij succes! #

 

Ad 3. hoe lang is Huisverhuren-Huurwoningen al actief?

Met ruim 15 jaar ervaring en vele tevreden klanten uit binnen- en buitenland kunnen wij bogen op betrouwbare en deskundige dienstverlening aan huurders en verhuurders van woningen. Vanuit een compacte en onafhankelijke organisatie worden vraag en aanbod van woningen in heel Nederland bij elkaar gebracht. Wij zijn onafhankelijk, maar in uw belang werken wij uiteraard waar nodig samen met collega's.

 

Ad 4. werkt Huisverhuren-Huurwoningen landelijk?

Ja, wij zijn in het hele land actief.

 

Ad 5. wat betekent gestoffeerd?

Gestoffeerd houdt in dat de woning is voorzien van vloerbedekking (bijvoorbeeld parket, laminaat, tegelvoer, tapijt), gordijnen of luxaflex e.d., keukenapparatuur en indien mogelijk wasmachine en droger.

 

Ad 6. wat betekent gemeubileerd?

Gemeubileerd wil zeggen dat de aangeboden woning gestoffeerd is en tevens is voorzien van volledige meubilering, tv en audio, servies, glaswerk, bestek en linnengoed.

 

Ad 7. wordt een woning in- of exclusief gas/water/electriciteit verhuurd?

Verhuur excl kosten van g/w/l is aan te bevelen. Huurder kiest zelf zijn energieleverancier en betaalt de kosten rechtstreeks aan de energieleveranciers. Dit sluit eventuele meningsverschillen over het energieverbruik uit. Het komt ook voor dat de abonnementen op naam van de verhuurder blijven. In dat geval betaalt huurder aan verhuurder maandelijks een voorschot voor de energielasten.

 

Ad 8. is er sprake van huurbescherming?

Ja, er is sprake van huurbescherming. Het BW biedt de huurder een uitgebreide bescherming. De verhuurder kan in beginsel de huurovereenkomst niet eenzijdig opzeggen. De wet biedt daartoe slechts in een beperkt aantal gevallen de mogelijkheid. Onder bepaalde voorwaarden is eenzijdige opzegging mogelijk wanneer een huurcontract voor bepaalde tijd is aangegaan. Het tijdelijke contract moet een beding bevatten waarin is vastgelegd dat de eigenaar/bewoner de verhuurde woning na afloop van de huurtermijn weer zelf nodig heeft voor eigen gebruik. Huurbescherming is niet van toepassing bij een in de verkoop staande woning die wordt verhuurd met een leegstandvergunning.

 

Ad 9. hoe zit het met een huisvestingsvergunning?

Sommige gemeenten hanteren een huisvestingsvergunning voor bepaalde categorieen goedkopere woningen (beneden de sociale huurgrens). Of een huisvestingsvergunningen verplicht is, en voor welke woningen, bepaalt de gemeente zelf. U kunt dit navragen bij uw gemeente en veelal ook op de website van de gemeente vinden.

 

Ad 10. wat houdt de Leegstandwet in?

Bij tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet zijn de huurbeschermingsbepalingen uit het Burgerlijk Wetboek niet van toepassing. Daarvoor is een vergunning nodig van burgemeester en wethouders van de gemeente waarin de woonruimte ligt. De Leegstandvergunning wordt verleend voor de periode van 5 jaren. De huurovereenkomst moet voor ten minste zes maanden worden aangegaan en er geldt een opzegtermijn van minimaal één maand voor de huurder en minimaal drie maanden voor de verhuurder. De huurovereenkomst stopt automatisch als de vergunning is verlopen.

Verhuurder

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ad 1. kan ik mijn woning het beste gestofffeerd of gemeubileerd verhuren?

Dat hangt ervan af. Bij verhuur voor relatief korte duur is het waarschijnlijk dat de huurder zelf geen meubels meebrengt.  Dan is gemeubileerde verhuur aangewezen. Wordt de woning een jaar of langer verhuurd dan komt het vaker voor dat de huurder tussen zijn eigen spullen wil zitten en dus zijn meubels meeverhuist.

 

Ad 2. moet ik mijn verzekering inlichten?

Afhankelijk van de polisvoorwaarden van de woonhuis- en inboedelverzekeringen dient de verzekeraar te worden geinformeerd en/of om toestemming te worden gevraagd.

 

Ad 3. moet ik toestemming vragen aan mijn hypotheekverstrekker?

Indien op een woning een hypotheek rust is, afhankelijk van de hypotheekvoorwaarden, voor de verhuur van de woning vooraf toestemming nodig van de hypotheekverstrekker. Dit is van belang aangezien het negeren van de hypotheekvoorwaarden vroeg of laat eventueel gevolgen kan hebben voor de hypotheek en de verhuur.

 

Ad 4. hoe schrijf ik mij als verhuurder in?

U schrijft zich in door invulling van het inschrijfformulier verhuurder. Inschrijven is gratis.

Heeft u een woning met een maandhuur lager dan EUR 715 of in Amsterdam (alle prijscategorieen) klik dan hier.

 

Ad 5. wat kost het mij uiteindelijk als verhuurder?

Wij werken op basis van no cure no pay. U betaalt alleen bij succes. Dus uitsluitend in geval u uw huis verhuurt via onze bemiddeling betaalt u een courtage. Neem voor meer info contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

 

Voor woningen tot EUR 715,-- per maand en in Amsterdam (alle prijscategorieen) plaatst u gratis een advertentie en worden er geen kosten in rekening gebracht. > Lees verder.

 

Ad 6. als ik mijn woning ter verhuur aanbied en daarna weer terugtrek, wat zijn dan mijn kosten? 

Dat staat u vrij. Er worden u geen kosten in rekening gebracht, tenzij u reeds een toegezegging heeft gedaan om uw woning te verhuren aan een voorgedragen huurder, aan wie dat met uw toestemming is bevestigd. #

 

Ad 7. wordt mijn woning gratis op Pararius geplaatst?

Ja, uw woning wordt gratis op Pararius geplaatst en op andere voor de verhuur van belang zijnde websites. #

 

Ad 8. worden huurders gescreend?

Ja, huurders worden gescreend. Huurders worden onder andere gescreend op i.d., inkomen, werkgeversverklaring, verklaring vorige huurder (indien van toepassing). Bij twijfel wordt de procedure met betrokken kandidaat stopgezet. #

 

Ad 9. kan ik mijn huis zonder enig risico verhuren?

Neen, het verhuren van een woning brengt altijd enig risico met zich mee. Alle risico's uitsluiten is onmogelijk. Onze inspanningen zijn er uiteraard wel op gericht om de verhuur zo zorgeloos mogelijk te maken.

Behalve ‘foute’ huurders zijn er ook onbetrouwbare verhuurkantoren die al dan niet recent als paddestoelen uit de grond zijn geschoten. Ze gaan vaak als ‘cowboys’ te werk en nemen het niet zo nauw met de belangen van hun clienten. Huurders en verhuurders doen er verstandig aan wantrouwig te zijn als wordt gezegd dat ‘ze de verhuur wel even snel zullen regelen’.

Door zorgvuldige selectie en screening wordt door ons nagestreefd om het risico zo klein mogelijk te maken. #

 

Ad 10. blijft mijn hypotheekrente aftrekbaar?

De fiscus beschouwt de verhuurde woning in de regel als vermogen. De verhuurde woning gaat naar vermogensbox 3. De huurinkomsten zijn niet belast, maar de hypotheekrente is niet meer aftrekbaar.

De waarde van onder andere dit vermogen, verminderd met de schulden (hypotheek e.d.), wordt belast met 1,2% vermogensrendementsheffing volgens box 3. (30% van een fictief rendement ad 4%=1,2%). Uiteraard zijn er vele specifieke situaties denkbaar, raadpleeg in ieder geval de belastingdienst en/of een fiscalist.

 

Ad 11. wordt mijn woning ook in het Engels aangeboden?

Ja, woningen worden ook in het Engels gepresenteerd.

 

Ad 12. wordt er voorzien in een huurcontract?

Het huurcontract dat wordt opgemaakt is een overeenkomst voor bepaalde tijd of, indien gewenst, een overeenkomst op basis van een Leegstandvergunning (bij te koop staande woningen). Wij houden de ontwikkelingen in het huurrecht en de jurisprudentie dienaangaande nauwlettend in de gaten en vertalen die zonodig in de door ons gehanteerde huurcontracten. Voor niet-Nederlands sprekenden wordt een tekst in het Engels geredigeerd. #

 

Ad 13. hoe gaat de sleuteloverdracht?

De sleuteloverdracht vindt plaats aan de hand van checklist/inventarislijst. Huurder en verhuurder inspecteren de woning en noteren hun bevindingen. Tevens worden de meterstanden genoteerd. Beide partijen ondertekenen de checklist.

 

Ad 14. ik heb een woning in Amsterdam? Hoe bied ik mijn woning aan?

Voor woningen in Amsterdam geldt een aparte regeling. > Lees verder

Huurder

 
 
 
 
 
 

Ad 1. hoe schrijf ik mij als huurder in?

U schrijft zich in door invulling van het inschrijfformulier huurder.

Voor het huren van een woning tot EUR 715,-- per maand en in Amsterdam (alle prijscategorieen) geldt een afwijkende regeling. > Lees verder.

 

Ad 2. wat kost het mij uiteindelijk als huurder?

Wij werken op basis van no cure no pay. U betaalt alleen bij succes. De kosten zijn afhankelijk van de afgenomen diensten. Deze kosten worden achteraf in rekening gebracht als het daadwerkelijk tot een huurcontract komt.

Voor woningen tot EUR 715,-- per maand en in Amsterdam (alle prijscategorieen) worden er geen kosten in rekening gebracht. > Lees verder.

 

Ad 3. als ik na bezichtiging besluit om te willen huren, hoe gaat het dan verder?

Als u besluit om te willen gaan huren wordt u een Intentieverklaring voorgelegd ter ondertekening. U levert enkele documenten in waaronder een kopie legitimatiebewijs, recente salarisstroken, werkgeversverklaring en verklaring van uw vorige verhuurder (indien van toepassing) en u doet een aanbetaling. Als de verhuurder ook besluit om met u in zee te willen gaan wordt de huurovereenkomst opgesteld. Vervolgens wordt de sleuteloverdracht gepland. De eerste maandhuur en de borg dient u voor de sleuteloverdracht te hebben voldaan. #

 

Ad 4. is er sprake van 'after sales'?

Ja, ook na de sleuteloverdracht blijven wij uw aanspreekpunt en zullen wij ons inspannen eventuele problemen te helpen oplossen. #

 

Ad 5. als ik na bezichtiging besluit om niet te huren, wat zijn dan mijn kosten?

Dat staat u vrij. Er worden u door ons geen kosten in rekening. #

 

Ad 6. ik zoek een woning in Amsterdam. Wat moet ik in dat geval doen?

Voor woningen in Amsterdam geldt een aparte regeling. > Lees verder

 

 

# Voor woningen tot EUR 715 per maand en in Amsterdam (alle prijscategorieen) geldt een afwijkende regeling. Huurder en verhuurder hebben rechtstreeks contact met elkaar, zonder onze tussenkomst en zonder kosten.